image-placeholder.png
image-318495-9b5084f5-bb5d-46d8-a8e4-3c4f2b5541e8-8f14e.jpeg

Voor leerlingen van 9 tot 11 jaar is er een educatief pakket 'Luchtverontreiniging', dat ontwikkeld werd voor het Basisonderwijs in Vlaanderen. Het educatief pakket is het resultaat van een samenwerking tussen de Vlaamse Milieumaatschappij en het departement Leefmilieu, natuur en energie van de Vlaamse Overheid.

Je kan het educatief pakket hier downloaden.

Bekijk zeker ook eens de 7 filmpjes waarin kinderen hun kijk geven op een vraag over luchtkwaliteit en een gekke professor telkens de vraag beantwoordt.

image-318507-fijnstof1-c20ad.jpg
“Arduino vanonder het fijnstof” is een volwaardig STEM project!

Fijnstof kan je niet rechtstreeks meten (zoals bv. een lengte met een lat, of een massa op een weegschaal). Je zal ontdekken hoe je met behulp van licht-verschijnselen onrechtstreeks iets kan afleiden over fijnstof gehaltes in de lucht. Gaandeweg ontdek je welke uitdagingen hierbij komen kijken zoals kalibratie, automatisering, meetbereik, nauwkeurigheid, interpretatie van metingen...

Hier vind je meer informatie over dit project.

Een overzicht van STEM-projecten van RVO-Society vind je hier

image-318494-planetwatch_300_252_s_c1-c9f0f.png
Jongeren brengen Belgische luchtkwaliteit in kaart en komen in actie voor betere lucht.
PlanetWatch: Jongeren brengen Belgische luchtkwaliteit in kaart.
Het project voorziet in een laagdrempelig sponsormodel waarbij bedrijven voor de prijs van 100 euro een school of klas kunnen sponsoren om mee te doen het project. Hiervoor krijgt de school het starterspakket met materiaal om aan de slag te gaan. 
PlanetWatch PlanetChange is een Belgisch project, een partnership tussen RVO-Society en Hypothèse

Meer info vindt u op de PlanetWatch-website.
image-318504-mospartnerlogoliggend.hogeresolutie-aab32.w640.jpg
MOS helpt je om van je school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school.

Meer informatie over MOS vind je hier.
image-318848-locaties_overzicht-aab32.w640.png
VLINDER: Met dit unieke citizen science project nodigt de Universiteit van Gent Vlaamse scholen uit om op een zeer concrete manier kennis te maken met onderzoek over weer en klimaat.
De leerlingen van de school maken kennis met wat hedendaags wetenschappelijk onderzoek inhoudt. Concreet zullen een aantal leerlingen zelf een state-of-the-art weerstation bouwen, plaatsen op een interessante locatie en de metingen opvolgen. Alle data zullen in near-realtime online verschijnen en dus kan iedereen met de data aan de slag gaan voor projecten. Daarnaast zullen er een aantal lessen rond weer, klimaat en VLINDER aangeboden worden aan scholen. Op een aantal geïnteresseerde scholen zal ook een VLINDER event georganiseerd worden waarbij onderzoekers buiten de schooluren komen spreken.
Het hele project is volledig gratis voor de school.
Meer informatie over vlinder vind je hier.